تهران – چراغ برق

5 مورد از مهم ترین دلایل خرابی رادیاتور آب سراتو

خرابی رادیاتور آب سراتو

فهرست مطالب

رادیاتور را به عنوان قلب سیستم خنک کننده موتور می شناسند که نقش حیاتی را در جلوگیری از آسیب دیدن پیشرانه خودرو ایفا میکند. در برخی مواقع آسیب دیدن رادیاتور مشکلات بسیار جدی در موتور ایجاد میکند و ممکن است خسارت های سنگینی را در پی داشته باشد. به دلیل اهمیت این موضوع لازم است که رانندگان با دلایل و علائم خرابی رادیاتور آشنا باشند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با خرابی رادیاتور آب سراتو با شما عزیزان صحبت کنیم. اگر مالک این خودرو هستید پیشنهاد می کنیم تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.

جهت خرید لوازم یدکی سراتو اورجینال با قیمت وارداتی و رقابتی، روی لینک کلیک کنید.

رایج ترین دلایل خرابی رادیاتور آب سراتو

خرابی رادیاتور آب سراتو به دلایل متعددی ممکن است رخ دهد که در ادامه به بررسی رایج ترین آنها می پردازیم:

گرفتگی رادیاتور

یکی از رایج ترین علت های خرابی رادیاتور آب سراتو گرفتگی آن است. آبی که در سیستم خنک کننده وجود دارد حاوی املاح معدنی است و افزایش و کاهش دمای آب باعث می شود که این املاح در رادیاتور رسوب کنند. این رسوبات با گذشت زمان در داخل لوله های رادیاتور (شیلنگ بالا رادیاتور سراتو یا شیلنگ پایین رادیاتور سراتو) تجمع پیدا کرده و باعث انسداد مسیر عبور آب می شوند. این مسئله موجب می شود آب رادیاتور آنطور که باید خنک نشود.

نشتی رادیاتور

در برخی مواقع علت خرابی رادیاتور آب سراتو نشتی آن است. خوردگی و شکستگی اتصالات رادیاتور ممکن است باعث سوراخ شدن آن بشوند. زمانی که آب با بدنه فلزی رادیاتور به مدت طولانی تماس پیدا میکند خوردگی آن را در پی خواهد داشت. چنانچه نشتی رادیاتور بیش از حد معمول باشد بهترین راه حل تعویض آن است.

خرابی سنسور دمای آب خودرو

خرابی سنسور دمای آب یکی از عواملی است که می تواند در آسیب دیدگی رادیاتور نقش داشته باشد. مکان قرارگیری این سنسور در مسیر آب ورودی به رادیاتور است و دمای آب را به صورت لحظه ای اندازه گیری میکند. در اصل میتوان گفت سنسور دمای آب مشخص میکند که آب به خنک سازی توسط رادیاتور نیاز دارد یا خیر. اگر این سنسور با مشکل مواجه شود بهترین اقدام تعویض آن است.

آسیب دیدن پره‌های فن رادیاتور

از دیگر دلایل خرابی رادیاتور آب سراتو میتوان به آسیب دیدن پره‌های فن اشاره کرد. در برخی مواقع ممکن است که ذراتی مثل شن و ماسه که در هوا معلق هستند با پره های فن رادیاتور برخورد کنند. به دلیل اینکه این پره ها سرعت گردش بالایی دارند این مسئله می تواند باعث خمیدگی یا تاب برداشتن آنها شود. برخی تصادفات رانندگی نیز می توانند باعث بروز این مشکل شوند.

جدا شدن شیلنگ رادیاتور

شیلنگ وظیفه انتقال جریان آب به سمت رادیاتور را بر عهده دارد اگر شیلنگ از دهانه آب رادیاتور جدا شود پروسه خنک سازی موتور دچار اختلال می گردد. این موضوع باعث داغ شدن بیش از حد موتور به ویژه در دورهای بالا می شود. برای رفع این مشکل باید سلامت درب رادیاتور را بررسی کنید به دلیل اینکه درپوش آسیب دیده توانایی ایجاد فشار منفی لازم برای نگه داشتن شیلنگ را ندارد و این موضوع منجر به جدا شدن آن می شود.

علت خرابی رادیاتور آب سراتو

بیشتر بخوانید: خرابی کیلومترشمار سراتو

مهم ترین دلایل کاهش آب رادیاتور سراتو

عوامل مختلفی وجود دارند که باعث کاهش آب رادیاتور خودروی سراتو می شوند و عموما به مشکلات سیستم خنک کننده مربوط هستند. در ادامه مهم ترین این عوامل را بررسی می کنیم:

رادیاتور سوراخ شدن یا ترک خوردگی رادیاتور یکی از مهم ترین دلایل نشتی آن به شمار میرود. در زمان نشتی، رادیاتور باید به طور کامل چک شود و در صورت نیاز تعویض گردد.
لوله‌ها و شیلنگ‌ها اگر ساییدگی یا ترک خوردگی در لوله ها و شیلنگ های سراتو ایجاد شود یا اتصالات آن شل شوند سطح مایع خنک کننده به دلیل نشتی کاهش پیدا میکند. حتما این اتصالات را به صورت منظم چک کنید تا مانع از بروز هر گونه نشتی شود.
واشر سر سیلندر از دیگر دلایل کاهش آب رادیاتور سراتو سوختگی واشر سرسیلندر است. در صورت آسیب دیدگی واشر سرسیلندر آب به محفظه احتراق نفوذ پیدا کرده و سطح آب رادیاتور کاهش پیدا میکند. این مشکل عموما با نشانه هایی مانند گرم شدن بیش از اندازه موتور یا کف کردن روغن موتور همراه است.
پمپ آب اگر پمپ آب سراتو دچار نشتی شده باشد آب از طریق آب‌بندی‌ها به بیرون نشت پیدا میکند. برای حل این مشکل باید سیستم به صورت دقیق بررسی شود و در صورت نیاز پمپ تعویض گردد.
دمای بالای موتور زمانی که دمای موتور افزایش پیدا میکند این احتمال وجود دارد که آب رادیاتور سریع تر تبخیر شود. چنانچه سیستم خنک کننده قادر به کاهش دمای موتور نباشد ممکن است باعث کاهش سطح مایع خنک کننده شود.
درپوش رادیاتور معیوب درپوش رادیاتور معیوب یکی از دلایل کاهش آب رادیاتور سراتو است. عدم عملکرد صحیح درپوش رادیاتور باعث می شود که فشار داخل سیستم به درستی حفظ نشود. این مسئله موجب می شود که آب به شکل بخار از سیستم خارج شده و در این مواقع بهترین راهکار تعویض درپوش رادیاتور است.

نحوه چک کردن و نگهداری رادیاتور آب سراتو

در این بخش از مطلب قصد داریم شما را با نحوه چک کردن و نگهداری رادیاتور آب سراتو آشنا کنیم:

  • چک کردن سطح آب: حتما سطح آب مخزن رادیاتور را به صورت منظم چک کنید. بهتر است حداقل هفته ای یک بار سطح آب را بررسی کنید به دلیل اینکه کاهش بیش از حد آن بیانگر وجود مشکلی در رادیاتور است و باید عیب یابی شود.
  • تعویض آب رادیاتور: حتما یک برنامه مشخص برای تعویض آب رادیاتور داشته باشید. در زمان تعویض آب نیز رسوبات ته نشین شده در رادیاتور را پاک نمایید.
  • بررسی درب رادیاتور: وضعیت درب رادیاتور را به صورت منظم چک کنید. هر گونه پوسیدگی در درب رادیاتور می تواند باعث بیرون ریختن آب از آن و جوش آوردن خودرو شود.
  • بررسی درجه آمپر: زمانی که دمای آب رادیاتور افزایش پیدا میکند و فن موتور عملکرد مناسبی ندارد ممکن است بیانگر خرابی ترموستات باشد. عملکرد صحیح ترموستات باعث گردش اصولی آب در سیستم رادیاتور می شود و از جوش آوردن خودرو و سوختن سرسیلندر نیز جلوگیری میکند.

سخن پایانی

رادیاتور خودرو نقش بسیار مهمی را در موتور بر عهده دارد و سلامت آن باید به صورت مرتب چک شود. اگر به هر دلیلی این بخش به درستی کار نکند به پیشرانه خودرو صدمات جدی وارد می شود. در این مطلب در رابطه با خرابی رادیاتور آب سراتو اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم. اکنون که با علائم و دلایل بروز این مشکل آشنا شدید توصیه می کنیم همیشه عملکرد صحیح این قطعه را بررسی کنید تا مانع از وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر به موتور شوید.

سوالات متداول درباره خرابی رادیاتور آب سراتو

  1. آیا بلوک سیلندر ترک خورده نیز می تواند باعث کاهش آب رادیاتور سراتو شود؟
    بله، بلوک سیلندر ترک خورده باعث می شود که آب به داخل محفظه احتراق نشت پیدا کند و سطح آب رادیاتور کاهش یابد.
  2. آیا تنها دلیل داغ شدن موتور سراتو خرابی رادیاتور است؟
    خیر، داغ شدن موتور ممکن است به دلایل دیگری مانند وجود مشکل در ترموستات یا پمپ آب سیستم خنک کننده نیز رخ دهد.
  3. آیا استفاده از خنک کننده مناسب در افزایش طول عمر رادیاتور تاثیر دارد؟
    بله، همیشه سعی کنید از خنک کننده های تولید شده توسط برندهای معتبر استفاده کنید و به هیچ وجه خنک کننده ها را با یکدیگر ترکیب نکنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 2 =